Klopsiki na ostro

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kiedy na dworze jest chłodniej, warto na obiad zjeść coś ostrego, co nas rozgrzeje.

  • 45 min

Składniki:

  • 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
    czerstwa kajzerka
    1/2 szklanki mleka
    jajko
    cebula, ząbek czosnku
    3 marchewki
    papryka czerwona
    puszka kukurydzy
    makaron
    250 ml bulionu warzywnego
    po 2 łyżki: mąki, oleju, koncentratu pomidorowego
    łyżeczka ostrej papryki chili
    sól, pieprz

Klopsiki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23l18i3 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebule obrać i pokroić w piórka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Bułkę dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z bułką i jajkiem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z masy uformować 12 pulpetów. Obtoczyć je w mące i smażyć ok. 15 min na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple.
  • image-1675mtw 2. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać koncentrat i bulion, obrane i pokrojone w plasterki marchewki, oczyszczoną paprykę, pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć pulpety, doprawić solą, pieprzem i chili, wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
  • image-1e7ypmo 3. W między czasie ugotować ulubiony makaron, podawać z gorącym sosem.

Porady

Klopsiki możesz też podać z ryżem lub kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy