Klopsiki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebule obrać i pokroić w piórka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Bułkę dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z bułką i jajkiem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z masy uformować 12 pulpetów. Obtoczyć je w mące i smażyć ok. 15 min na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple.
2.Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać koncentrat i bulion, obrane i pokrojone w plasterki marchewki, oczyszczoną paprykę, pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć pulpety, doprawić solą, pieprzem i chili, wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
3.W między czasie ugotować ulubiony makaron, podawać z gorącym sosem.
Komentarze