Klopsiki mięsno - gryczane w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dodałam kaszę gryczaną do klopsików, tak dla urozmaicenia i jestem zadowolona, na pewno jeszcze nie raz przygotuję takie klopsiki.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 torebka kaszy gryczanej
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    mąka do obtoczenia klopsików oraz do zagęszczenia sosu
    litr bulionu
    pęczek koperku
    makaron nitka walcowana

Klopsiki mięsno - gryczane w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka, bułkę tartą i wystudzoną kaszę gryczaną. Dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki (najlepiej zwilżonymi dłońmi), obtaczamy je w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu. Koperek siekamy i dodajemy do garnka z klopsikami. Gotujemy ok. 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.
    Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy