Takie klopsiki to dobry pomysł na przemycenie warzyw do diety całej rodziny. Serdecznie polecam :) Porcja 100 g to 72 kcal.
Składniki:
Klopsiki:
160 g piersi z kurczaka
120 g ugotowanej kaszy jaglanej
60 g sałaty masłowej
50 g rzodkiewek
3 gałązki koperku
5 g mąki razowej
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
Pieprz do smaku
Sos:
250 ml wody
1 łyżeczka przyprawy do dań z makaronu
240 g pomidorów z puszki
20 g chleba razowego
1 łyżeczka ksylitolu
Sól do smaku
Klopsiki drobiowo-jaglane z sałatą masłową i lekkim sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki:
Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Dodać kaszą jaglaną. Sałatę drobniutko posiekać i dodać do miski. Rzodkiewkę drobniutko pokroić, podobnie jak koperek. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do miski,razem z sosem sojowym i pieprzem. Wymieszać całą masę.
2.Dodać mąkę i wykończyć wyrabianie masy mięsnej. Uformować klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Odłożyć do lodówki na 15 minut.
3.Sos+wykonananie:
Do rondla wlać wodę, dodać przyprawę do makaronu i zagotować. Do gotującej wody włożyć klopsiki i delikatnie wymieszać. Pomidory zmiksować. Gdy w rondlu zostanie mniej wiecek połowa wywaru wlać pomidory. Ponownie zagotować. Po około 5-7 minutach dodać pokrojony w małą kostkę chleb razowy. Pogotować około 2 minuty i skosztować. W razie potrzeby dosmaczyć i zdjąć z ognia. Smacznego!
Komentarze