Klops z podwójną cebulką

  • wyświetlono: 198 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Klops czy pieczeń z mięsa mielonego? Jak zwał, tak zwał. Ważne, że to pyszna i sycąca potrawa. U mnie z podwójną porcją cebuli. Cebula jest w potrawie i jako dodatek do klopsa -smażona. Pieczeń jest bez bułki tartej, cebula i parę łyżek wody nadaje jej soczystości.

atusia
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

700 g mięsa wieprzowego
3 ćwiartki tylne z kurczaka
3 jaja
6 dużych cebul
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majeranku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżki oleju (do smażenia cebuli)
4 łyżki zimnej wody

sos:
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Klops z podwójną cebulką

  • mięso mielone1. 3 cebule obrać i pokroić na drobną kostkę. Lekko posolić i odstawić.
    Z ćwiartek kurczaka usunąć kości. Mięso pokroić na kawałki.
    Mięso wieprzowe też pokroić na kawałki.
    Oba rodzaje mięsa zmielić w maszynce.
    Do masy mięsnej wbić 3 jajka, dodać przyprawy, posiekaną cebulę . Wymieszać.
    W czasie mieszania wlewać po łyżce zimną wodę i wyrabiać mięso, aż wchłonie cały płyn.
  • klops2. Wyrobione mięso przełożyć do naczynia w którym będzie się piekło.
    Zwilżoną dłonią dobrze docisnąć i wyrównać masę.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) na 60 minut.
    Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy, dodajemy szczyptę pieprzu i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do miękkości.
  • sos jogurtowy3. Do miseczki wlewamy jogurt.
    Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do jogurtu.
    Następnie sól i pieprz , łyżka soku z cytryny.
    Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki.
  • upieczony klops4. Gdy klops ładnie się zrumieni, odstaje od brzegów foremki, płyn wytworzony podczas pieczenia jest przejrzysty wyłączamy piekarnik.
    Przy zamkniętych drzwiczkach dajemy potrawie odpocząć około 10 minut.
  • upieczony klops5. Pieczeń kroimy w grube plastry.
    Na talerzu kładziemy plaster klopsa.
    Obok 2 łyżki gorącej smażonej cebuli .
    Mięso dekorujemy sosem jogurtowym.
    Podajemy z sezonowymi warzywami i gotowe.

Porady

Do mięsa nie dodaję bułki, ani żadnych innych zagęstników.
Mięso drobiowe (tylne ćwiartki) powoduje, że pieczeń jest zwarta, woda dodaje potrawie soczystości.
Sos jogurtowy można posłodzić lekko jeśli mamy bardzo kwaśny jogurt.
Cebulę smażę na oleju kokosowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonepaprykacebulamięso wieprzowedróbjogurtpieczeńmajeranekćwiartki kurczakasos jogurtowyklopssmażona cebula

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony klops z pieczarkami

Dodane przez: Kameleon

Klops z pieczarkami

Bardzo smaczny na ciepło i zimno...

Pieczone klopsy z wędliną

Dodane przez: JustKuchcik

Pieczone klopsy z wędliną

Wędlina wykorzystana w sprytny...

Makaronowe gniazda z klopsem

Dodane przez: alaaa

Makaronowe gniazda z klopsem

Dania jednogarnkowe i zapiekanki...

Ziemniaki z klopsami mielonymi

Dodane przez: Bożena1960

Ziemniaki z klopsami mielonymi

Dzisiaj proponuję klopsy mielone,...

Klops ryżowy z rybką

Dodane przez: benka

Klops ryżowy z rybką

Z niewielu składników można zrobić...

Diabelskie ziemniaki z cebulką

Dodane przez: Martyna1991

Diabelskie ziemniaki z cebulką

Z mężem uwielbiamy ziemniaki pod...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE