Klops z papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Ser i miąższ papryk kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju. Wsypujemy
paprykę i dusimy do miękkości. Odparowujemy.
2.Mięso mieszamy z serem, papryką, keczupem i musztardą. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą oraz tymianek. Doprawiamy. Wyrabiamy.
3.Keksówkę wykładamy folią aluminiową, tak by brzegi wystawały poza formę. Wkładamy masę, wyrównujemy wierzch. Smarujemy roztrzepanym
białkiem i układamy gałązki rozmarynu. Brzegi folii zawijamy do środka, przykrywając masę. Pieczemy 45 minut w 160 °C (z włączonym termoobiegiem). Następnie odwijamy folię i pieczemy jeszcze 45 minut. Studzimy. Wykładamy na półmisek i usuwamy folię. Kroimy w plastry.
Podajemy z ziemniakami.
Porady
● Klopsa można też upiec w dostępnych w sklepach jednorazowych formach aluminiowych.
Wówczas tylko wierzch należy przykryć kawałkiem folii.
Komentarze