Klops z papryką i serem

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest bardzo sycące. Równie dobrze smakuje podawane na zimno.

Składniki:

  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    3 kolorowe papryki
    ząbek czosnku
    30 dag twardego żółtego sera
    3 jajka
    białko
    2 łyżki pikantnej musztardy
    łyżka keczupu
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki tymianku
    3 gałązki rozmarynu
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops z papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Ser i miąższ papryk kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju. Wsypujemy
    paprykę i dusimy do miękkości. Odparowujemy.
  • 2. Mięso mieszamy z serem, papryką, keczupem i musztardą. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą oraz tymianek. Doprawiamy. Wyrabiamy.
  • 3. Keksówkę wykładamy folią aluminiową, tak by brzegi wystawały poza formę. Wkładamy masę, wyrównujemy wierzch. Smarujemy roztrzepanym
    białkiem i układamy gałązki rozmarynu. Brzegi folii zawijamy do środka, przykrywając masę. Pieczemy 45 minut w 160 °C (z włączonym termoobiegiem). Następnie odwijamy folię i pieczemy jeszcze 45 minut. Studzimy. Wykładamy na półmisek i usuwamy folię. Kroimy w plastry.
    Podajemy z ziemniakami.

Porady

● Klopsa można też upiec w dostępnych w sklepach jednorazowych formach aluminiowych. Wówczas tylko wierzch należy przykryć kawałkiem folii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować