Klops z orzechowy z papryką i oliwkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Klops to pomysł na szybki i smaczny niedzielny obiad w gronie rodziny :) Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a w efekcie końcowym mamy doskonałe, pożywne i pyszne mięso do obiadu czy też na kanapki :)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
    1 cebula
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    czosnek granulowany
    pieprz
    jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1/3 szklanki zimnej wody
    60 g orzechów włoskich
    60 g papryki czerwonej
    50 g oliwek zielonych
    60 g sera żółtego
    czarny sezam do posypania
    olej do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Ser

Klops z orzechowy z papryką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, paprykę, ser żółty kroimy w drobną kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Orzechy mielimy w blenderze lub młynku. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, mielone orzechy, przyprawiamy, wbijamy jako, dodajemy bułkę tartą.
  • 2. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką dodając po trochu zimnej wody. Następnie formujemy rękoma klops, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • 3. Na całej jego długości robimy szersze wgłębienie ręką i rozkładamy w nim kolejno: paprykę, oliwki oraz ser żółty.
  • 4. Następnie górę łączymy z powrotem razem i wyrównujemy. Wierzch posypujemy czarnym sezamem.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C od przykryciem przez około 70-90 minut (przez pierwsze 40 min piekłam bez termoobiegu).

Porady

Podajemy do obiadu polane sosem lub kroimy na kanapki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować