Klops z indyka z boczkiem i jajkiem

0 (0 ocen)

Smaczny i prosty w przygotowaniu klops/pieczeń z mielonego mięsa z dodatkiem boczku i żółtego sera nadziewany jajkiem. Można go jeść zarówno na gorąco jak i na zimno do kanapek. Świetny pomysł np. na Wielkanocne śniadanie, ale nie tylko

Składniki:

  • Składniki:
    500 g mielonego mięsa z indyka,
    100 g boczku parzonego ( u mnie w plastrach),
    1 mała cebula,
    1 mała marchewka,
    ząbek czosnku,
    100 g sera żółtego (u mnie podpuszczkowy dojrzewający),
    4 średnie jajka,
    2 łyżki lnu mielonego,
    ok. 50 ml gorącej wody ( może być bulion),
    na czubku łyżeczki kminu rzymskiego, curry, kurkumy, papryki ostrej i słodkiej,
    sól, pieprz (według uznania),
    oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Klops z indyka z boczkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Boczek kroimy w kostkę.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Cebulę, marchewkę i boczek podsmażamy, studzimy.
    Len mielony zalewamy gorąca wodą, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia (co jakiś czas możemy przemieszać).
    Do mięsa dodajemy zgnieciony przez praskę ząbek czosnku, jajko, namoczony len, podsmażone składniki, żółty ser oraz przyprawiamy do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę (czym dłużej będziemy wyrabiać mięso będzie smaczniejsze, jeśli wydaje nam się że masa jest za rzadka możemy dodać trochę mąki). Masę mięsną możemy odłożyć na jakiś czas do lodówki aby przeszła przyprawami.
    Następnie na blacie rozwijamy kawałek folii spożywczej. Na folię wykładamy mięso, formując z niej podłużny prostokąt. Wzdłuż jednego z boków (dłuższego) układamy ugotowane na twardo jajka. Za pomocą folii rolujemy mięso w taki sposób, by jajka znalazły się mniej więcej w środku, a końce rolady zawijamy do środka. Tak uformowany klops zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 1-2 godziny. Schłodzony klops przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odwijamy z folii spożywczej. Wierzch rolady smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180-190 stopni. Upieczony klops wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy po upływie przynajmniej kilku godzin (inaczej klops będzie się nam kruszył).
    Smacznego!

Porady

Rady: Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszego klopsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować