Klops z indyka z boczkiem i jajkiem

  • wyświetlono: 905 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczny i prosty w przygotowaniu klops/pieczeń z mielonego mięsa z dodatkiem boczku i żółtego sera nadziewany jajkiem. Można go jeść zarówno na gorąco jak i na zimno do kanapek. Świetny pomysł np. na Wielkanocne śniadanie, ale nie tylko

b

Składniki

Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka,
100 g boczku parzonego ( u mnie w plastrach),
1 mała cebula,
1 mała marchewka,
ząbek czosnku,
100 g sera żółtego (u mnie podpuszczkowy dojrzewający),
4 średnie jajka,
2 łyżki lnu mielonego,
ok. 50 ml gorącej wody ( może być bulion),
na czubku łyżeczki kminu rzymskiego, curry, kurkumy, papryki ostrej i słodkiej,
sól, pieprz (według uznania),
oliwa z oliwek,

Sposób przygotowania przepisu:

Klops z indyka z boczkiem i jajkiem

  • 1. 3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Boczek kroimy w kostkę.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Cebulę, marchewkę i boczek podsmażamy, studzimy.
    Len mielony zalewamy gorąca wodą, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia (co jakiś czas możemy przemieszać).
    Do mięsa dodajemy zgnieciony przez praskę ząbek czosnku, jajko, namoczony len, podsmażone składniki, żółty ser oraz przyprawiamy do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę (czym dłużej będziemy wyrabiać mięso będzie smaczniejsze, jeśli wydaje nam się że masa jest za rzadka możemy dodać trochę mąki). Masę mięsną możemy odłożyć na jakiś czas do lodówki aby przeszła przyprawami.
    Następnie na blacie rozwijamy kawałek folii spożywczej. Na folię wykładamy mięso, formując z niej podłużny prostokąt. Wzdłuż jednego z boków (dłuższego) układamy ugotowane na twardo jajka. Za pomocą folii rolujemy mięso w taki sposób, by jajka znalazły się mniej więcej w środku, a końce rolady zawijamy do środka. Tak uformowany klops zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 1-2 godziny. Schłodzony klops przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odwijamy z folii spożywczej. Wierzch rolady smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180-190 stopni. Upieczony klops wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy po upływie przynajmniej kilku godzin (inaczej klops będzie się nam kruszył).
    Smacznego!

Porady

Rady: Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszego klopsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodymama_mnie_nauczylana_kanapkiśniadanie_wielkanocnena_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

PIECZEŃ RZYMSKA-KLOPS z jajkiem

Dodane przez: Maggie79

PIECZEŃ RZYMSKA-KLOPS z jajkiem

Pieczeń rzymska – klops- to rodzaj...

rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: capri

rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami

Ten prosty zestaw smakowy zadowoli...

Klops z jajkiem w cieście francuskim

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Klops z jajkiem w cieście francuskim

Pieczeń rzymska zwana też klopsem...

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem

Dodane przez: rena123

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem...

Ugotowane ziemniaki zapiekane z...

Klops

Dodane przez: Magster

KLOPS Z JAJKIEM I PAPRYCZKĄ CHILII

Klops to dosyć pospolite danie...

Klops z indyka z orzechami włoskimi, słonecznikiem i serem feta

Dodane przez: agatab

Klops z indyka z orzechami włoskimi, słonecznikiem...

Klops to jeden z łatwiejszych sposobów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE