Kleks - ciasto drożdżowe z makiem, serem i jabłkami i kruszonką

  • wyświetlono: 905 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo dobre i szybkie ciasto, które często gości na stole w mojej rodzinie.

Składniki

Ciasto:
45 dag mąki,
3 dag drożdży,
10 dag cukru,
szklanka letniego mleka,
szczypta soli,
5 dam gasła,

Masa serowa:
50 dag białego sera,
10 dag rodzynek,
4 łyżki winiaku,
3 żółtka,
5 dag masła,
12,5 dag cukru,
2 łyżki mleka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki soku cytrynowego,

Masa makowa:
20 dag zmielonego maku,
5 dag masła,
2 łyżki zmielonych migdałów,
pół szklanki mleka,
3 łyżki pokruszonych herbatników,
3 łyżki cukru,
szczypta cynamonu,

Dodatkowo:
4 winne jabłka,
4 łyżki soku cytrynowego,
10 dag cukru pudru,

Kruszonka:
10 dag mąki,
10 dag cukru,
szczypta cynamonu,
10 dag masła,
cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Kleks - ciasto drożdżowe z makiem, serem i jabłkami i kruszonką

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, rozrobić w połowie szklanki mleka i wlać do zagłębienia w mące. Następnie dodać trochę mąki z brzegu miski, przyrządzić papkowaty zaczyn i pozostawić 20 minut pod przykryciem. Dodać pozostały cukier, sól oraz masło i rozprowadzić na brzegu mąki. Następnie zaczynając od środka, zagnieść ciasto, dodając pozostałe mleko. Ciasto ugniatać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być miękkie, a jeśli będzie się kleić, można dodać trochę mąki.Tak przygotowane ciasto, pod przykryciem, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Masa serowa:
    Ser zemleć 3 razy (można użyć sera z wiaderka). Rodzynki namoczyć w winiaku. Żółtka z masłem i cukrem utrzeć na pulchną masę. Następnie, cały czas ucierając, dodać stopniowo zmielony ser oraz mleko. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy oraz rodzynki wszystko razem ucierać, aż masa uzyska konsystencję kremu.
  • 3. Masa makowa:
    Masło roztopić w garnku, dodać mak, migdały oraz mleko. Cały czas mieszając, gotować przez 5 minut. Dodać pokruszone herbatniki, cukier oraz cynamon, wymieszać i wszystko razem raz jeszcze krótko zagotować. Masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia ( w tym czasie masę należy co jakiś czas wymieszać).
  • 4. Ciasto jeszcze raz energicznie zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim ciasto i ponakłuwać je widelcem. Na wierzchu ciasta zrobić kleksy - na zmianę z masy serowej i makowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Następnie skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na cieście między kleksami z masy serowej i makowej. Z podanych wyżej składników zrobić kruszonkę. Posypać nią ciasto. Ciasto piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto drożdżoweciasto z jabłkamiciasto z serem i makiemciasto drożdżowe z seremnajlepsze ciastomakiem i jabłkamiciasto z jabłkami i makiem

Komentarze

Podobne przepisy

DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

Dodane przez: violast11

DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i...

Pyszne wilgotne, puszyste ciasto...

Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami

Dodane przez: LenaGotuje

Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami

Drożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem,...

ciasto piegus

Dodane przez: justi2401

"Piegus"- ciasto z makiem, rodzynkami i kruszonką

Bardzo smaczne, a zarazem proste...

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Drożdżowa wariacja!!!

image-29ludvv

Dodane przez: paulette17

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie...

Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką

Dodane przez: katrinaM24

Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami...

Przepyszne ciasto drożdżowe, niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE