REKLAMA

Kleks - ciasto drożdżowe z makiem, serem i jabłkami i kruszonką

wyświetlono: 1385 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Bardzo dobre i szybkie ciasto, które często gości na stole w mojej rodzinie.

opublikowany: 28.03.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    45 dag mąki,
    3 dag drożdży,
    10 dag cukru,
    szklanka letniego mleka,
    szczypta soli,
    5 dam gasła,

    Masa serowa:
    50 dag białego sera,
    10 dag rodzynek,
    4 łyżki winiaku,
    3 żółtka,
    5 dag masła,
    12,5 dag cukru,
    2 łyżki mleka,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki soku cytrynowego,

    Masa makowa:
    20 dag zmielonego maku,
    5 dag masła,
    2 łyżki zmielonych migdałów,
    pół szklanki mleka,
    3 łyżki pokruszonych herbatników,
    3 łyżki cukru,
    szczypta cynamonu,

    Dodatkowo:
    4 winne jabłka,
    4 łyżki soku cytrynowego,
    10 dag cukru pudru,

    Kruszonka:
    10 dag mąki,
    10 dag cukru,
    szczypta cynamonu,
    10 dag masła,
    cukier puder do posypania ciasta
Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, rozrobić w połowie szklanki mleka i wlać do zagłębienia w mące. Następnie dodać trochę mąki z brzegu miski, przyrządzić papkowaty zaczyn i pozostawić 20 minut pod przykryciem. Dodać pozostały cukier, sól oraz masło i rozprowadzić na brzegu mąki. Następnie zaczynając od środka, zagnieść ciasto, dodając pozostałe mleko. Ciasto ugniatać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być miękkie, a jeśli będzie się kleić, można dodać trochę mąki.Tak przygotowane ciasto, pod przykryciem, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Masa serowa:
    Ser zemleć 3 razy (można użyć sera z wiaderka). Rodzynki namoczyć w winiaku. Żółtka z masłem i cukrem utrzeć na pulchną masę. Następnie, cały czas ucierając, dodać stopniowo zmielony ser oraz mleko. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy oraz rodzynki wszystko razem ucierać, aż masa uzyska konsystencję kremu.
  • 3. Masa makowa:
    Masło roztopić w garnku, dodać mak, migdały oraz mleko. Cały czas mieszając, gotować przez 5 minut. Dodać pokruszone herbatniki, cukier oraz cynamon, wymieszać i wszystko razem raz jeszcze krótko zagotować. Masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia ( w tym czasie masę należy co jakiś czas wymieszać).
  • 4. Ciasto jeszcze raz energicznie zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim ciasto i ponakłuwać je widelcem. Na wierzchu ciasta zrobić kleksy - na zmianę z masy serowej i makowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Następnie skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na cieście między kleksami z masy serowej i makowej. Z podanych wyżej składników zrobić kruszonkę. Posypać nią ciasto. Ciasto piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, troszeczkę je tylko wzbogaciłam.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 04.10.2015 | wyświetlono: 4045 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE