KLASYCZNY TORT Z MASĄ MAŚLANĄ

4.49 (166 ocen)

  • 2 godz.

stara dobra receptura na mase...

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5jajek
    3/4szklanki cukru pudru
    1łyżeczka proszku
    1szkl mąki pszennej
    3łyżki mąki ziemniaczanej
    MASA:
    5jajek
    1szkl cukru pudru
    2kostki dobrego masła
    kieliszek spirytusu
    sok z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
    PONCZ:
    250ml czarnej mocnej herbaty
    1łyżka cukru
    25ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Klasyczny tort z masą maślaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KLASYCZNY TORT Z MASĄ MAŚLANĄ 1. BISZKOPT:żółtka oddzielić od białek białka ubić na sztywno dalej ubijając dodawać stopniowo cukier na koncu po 1 żółtku.mąki wymieszać z proszkiem i przesiać do masy jajecznej delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć do tortownicy piec w nagrzanym piekarniku około 30minut w 180stopniach biszkopt wystudzić i podzielić na dwa lub trzy krążki.
    MASA:
    Jajka i cukier ubić na parze ubijać około 10minut następnie wystudzić w zimnej wodzie.Miękkie masło utrzeć na puszysty puch do masła stopniowo dodawać mase jajeczną na końcu dodać małym strumieniem spirytus i sok z połowy cytrynt. wszystko miksować około 15minut.
    składniki na poncz dokładnie wymieszać i ostudzić i nasączyć biszkopty i przekładać masą.

Porady

TORT MOŻNA UDEKOROWAĆ WEDŁUG UZNANIA

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować