Klasyczny sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Klasyczny sernik na kruchym cieście ,delikatny i kremowy.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód sernika:

    mąka krupczatka 1,5 szklanki

    masło 125 gramy

    jajko 2 sztuki

    cukier puder 1/2 szklanki

    kwaśna śmietana 2 łyżki



    masa serowa:

    twaróg 1 kg.

    masło 200 gram

    jajka 5 sztuk

    cukier puder 1 szklanka

    budyń śmietankowy 1 opakowanie


    oraz:

    cukier puder

    dżem porzeczkowy 1 słoiczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Herbaty

Klasyczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CIASTA :


    Mąkę mieszam z cukrem pudrem następnie siekam z masłem ,dodaję jajka i śmietanę ,szybko zagniatam ciasto.Owijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki.Następnie ciastem wylepiam dno prostokątnej formy., widelcem nakłuwam,i podpiekam 10 minut.
  • 2. MASA SEROWA:

    Twaróg mielę 3 razy.
    w misie ucieram masło z cukrem dodaję po jednym żółtku, nie przerywając ucierania dodaję po łyżce twarogu ,na koniec dosypuję budyń.
    Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy serowej delikatnie mieszając.

    Podpieczony spód smaruję dżemem i wlewam serową masę .

    Piekę 1 godzinę w 165 stopniach ,góra -dół.

    Po upieczeniu zostawiam sernik w piekarniku na 4 godziny, następnie na 6 godzin wkładam do lodówki.

    Po całkowitym ostudzeniu oprószam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

sernik

0 (0 ocen)

Klasyczny sernik

aga888 Aksamitny i puszysty 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować