Klasyczny mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Klasyczny mus czekoladowy , leciutki jak chmurka , każda łyżeczka to niebo na podniebieniu ....... i ostrzegam uzależnia :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
    4 jajka wolny wybieg
    200 ml. śmietanki kremówki mocno schłodzonej
    do dekoracji listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy

Klasyczny mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczamy.Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Żółtka dodajemy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy, aż masa stanie się gęsta i kremowa.

    Ubijamy na sztywno śmietanę i stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy masę z czekolady i żółtek. Mieszamy bardzo delikatnie.
    Na koniec ubijamy sztywną pianę z białek , łączymy ją z powstałą wcześniej masą.

    Przygotowany mus przekładamy do małych szklanek i chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.
    Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować