bukiet młodych, białych szparagów ok. pół kilograma
3 litry bulionu warzywnego
200 g masła
2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek)
sok z pół małej cytryny
4 łyżki białego, wytrawnego wina
pieprz biały i sól
Klasyczne szparagi z sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy i obieramy obieraczką oraz odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości.
2.W tym czasie przygotowujemy sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy).
3.W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 2 żółtka. Żółtka trzepiemy trzepaczką. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz.
4.Ugotowane szparagi odcedzamy z wrzątku i polewamy sosem. Pyszne!
Komentarze