Klasyczne faworki z pudrem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiany przez większość z nas klasyczny chrust to propozycja na karnawałowe party czy tłusty czwartek, przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne, cały sekret tkwi w długim ugniataniu i wybijaniu wałkiem, dzięki temu wtłaczamy w nie dużo powietrza po usmażeniu są super kruche i delikatne.

  • 50 min

Składniki:

  • 40 dag mąki tortowej
    6 żółtek
    1/2 szklanki śmietany 18%
    3 dag masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia-niekoniecznie
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    Szczypta soli
    1 łyżka wódki 40%
    Olej rzepakowy do smażenia
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Klasyczne faworki z pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron.
  • 2. Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło.
  • 3. Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka na drugą stronę.
  • 4. Faworki smażę partiami z obu stron na złocisto na rozgrzanym oleju, wyjmuję łyżką cedzakową do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym , aby osączyć z tłuszczu, zimne oprószam pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować