Klasyczne eklerki z budyniem waniliowym

4.5 (152 ocen)

  • 40 min

Eklerki to jak to nazwał mój narzeczony "minikarpateczki" lub karpatka w wersji mini ;). Nie znam osoby która ich nie lubi. Klasyczne ciasto parzone, wypełnione domowym lub gotowym kremem budyniowym wg. uznania.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 ml wody
    100 g masła
    150 g mąki pszennej 450
    4 jajka
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
    400 ml mleka
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyczne eklerki z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka przełożyć wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę, cały czas intensywnie mieszać/ucierać przez około 1-2 min, by się ciasto się nie przypaliło. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto nie może być nawet lekko ciepłe, w innym wypadku eklerki nie urosną w piekarniku. Wystygnięte ciasto miksujemy z jajkami na gładko.
  • 2. Masę przekładamy do szprycy, worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/silikonową matą. Wyciskane ciasta powinny mieć około 8 cm długości i 3-4 cm szerokości.Eklerki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy od 20 do 30 min lub do momentu aż będą złote. Upieczone eklerki studzimy a następnie kroimy na 2 części.
  • 3. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lecz w 400 ml mleka. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową tak dotykała powierzchni krem. Odstawiamy do wystudzenia. Nie mieszamy w czasie stygnięcia. Całkowicie wystudzony budyń przekładamy do szprycy i wyciskamy na jedną część eklerka. Przykrywamy drugą częścią. Eklerki wg. uznania posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą z białej/mlecznej czekolady lub polewamy gęstą polewa kajmakową.

Porady

Eklerki można również przełożyć kremem czekoladowym, masą kajmakową lub masą śmietanową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować