Klasyczne bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kto nie uwielbia hamburgerów? Przedstawiam przepis na klasyczne bułki do domowych hamburgerów, ale i nie tylko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 240 ml mleka
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    480 g mąki pszennej
    1 jajko+ 1 jajko do smarowania
    2 łyżki miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery Dodatki

Klasyczne bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. metoda ręczna:
    1. W garnuszku podgrzać lekko mleko. Dodać do niego rozdrobnione drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn.
    3. Całość dokładnie wyrobić na elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 1 godzinę.
    4. Po tym czasie z ciasta uformować 5 dużych, okrągłych bułek. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym i posypać ewentualnie sezamem.
    5. Odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
    6. Piec przez 15 minut w 200 stopniach opcja pieca góra-dół. Odstawić do ostudzenia.
    metoda dla maszynistów:
    Na dno formy wlać mleko, dodać masło i sól. Na to wsypać mąkę, cukier i drożdże. Włączyć opcję ugniatania i wyrastania ciasta. Później postępować od 4 punktu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować