Klasyczna zebra

4.5 (162 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne ciasto, które przypadnie do gustu małym i dużym.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki wody gazowanej
    0,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki+1 łyżka
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Ciasto

Klasyczna zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach. W trakcie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia w misce, a wodę w szklance z olejem. Sypką mieszankę dodajemy naprzemiennie z płynną, do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę rozdzielamy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mąki, a do drugiej kakao. Średniej wielkości blaszkę lub dużą keksówkę smarujemy odrobiną masła i opruszamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Po łyżce masy wylewamy naprzemiennie na środek formy (biała, a następnie na środek czarna). Czynność powtarzamy, aż ciasto się skończy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka). Zebrę można polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub zostawić saute, smacznego!

Porady

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wodę można zastąpić każdym innym napojem gazowanym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować