KLASYCZNA SZARLOTKA

0 (0 ocen)

pyszna szarlotka z kruszonką

Składniki:

  • CIASTO:
    : blaszka 24x38 cm
    2 szkl. mąki
    10 dag margaryny
    1/2 szkl. cukru
    1 żółtko, 1 jajko
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    NADZIENIE:
    2 słoiki po 300 ml smażonych jabłek
    ½ opakowania kisielu truskawkowego
    cukier do smaku
    2 łyżki kaszy manny

    KRUSZONKA:
    10 dag margaryny
    5 łyżek wiórek kokosowych
    5 łyżek mąki
    3 łyżki cukru

    DODATKOWO:
    Kasza manna

Klasyczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUSZONKA:
    margarynę ugniatamy z cukrem oraz mąką, dodajemy wiórki.
    NADZIENIE:
    składniki na nadzienie mieszamy.
    CIASTO:
    Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem, potem dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze, nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą manną. Wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy