Klasyczna sałatka z pomidorów czyli Caprese

0 (0 ocen)

Klasyczny włoski sposób podania pomidorów. Sałatka najlepsza oczywiście latem - ważne są pomidory jakie do niej dajemy. Muszą być naprawdę bardzo pomidorowe. Moim zdaniem najlepsze są "bawole serca" , chyba jedne z ostatnich prawdziwych pomidorów na rynku.

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory
    1 -2 kulki mozzarelli, najlepiej bawolej
    1/4 szklanki oliwy z oliwek, dodatkowo za skropienia
    sól, pieprz
    garść liści bazylii

Klasyczna sałatka z pomidorów czyli caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić pomidory na plastry grubości 0,6 - 1 cm i umieścić w misce. Polać oliwą i posolić. Pozostawić do marynowania na co najmniej 20 minut , najlepiej ok godziny - puszczą pyszny sok.
  • 2. Pomidory wyjąć z marynaty, powstały sok przelać np do małego słoiczka. Dodać pieprz i wstrząsnąć aby składniki dobrze się połączyły.
  • 3. Pokroić ser mozzarella na podobną grubość jak pomidory. Na półmisku ułożyć na przemian plastry pomidora i z plastry mozzarelli. Zalać oliwą ze słoika, posypać bazylią, polać jeszcze oliwą i podawać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy