Klasyczna CANNELLONI-a

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Coś dla miłośników zapiekanek

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ok 15 rurek makaronu cannelloni
    150 g startego żółtego sera

    farsz mięsny:
    600 g mięsa mielonego wołowego
    2 jajka
    2 średnie posiekane cebule
    3 ząbki czosnku posiekane
    sól/pieprz,
    tłuszcz do zapieczenia mięsa

    sos pomidorowy:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku posiekane
    1 duża cebula pokrojona w kostkę
    1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
    2 puszki pomidorów
    do smaku pieprz i sól

    sos beszamel:
    60 g masła
    60 g maki
    0,75 litra mleka
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    do smaku pieprz i sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klasyczna cannelloni-a - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso:
    mięsko wyrabiamy jak na kotlety mielone czyli do miski dajemy mięso dodajemy 2 jajka, doprawiamy solą i pieprzem. całość wyrabiamy. Na patelni z tłuszczem szklimy cebule z czosnkiem., dodajemy mięso mielone i ugniatamy na patelni widelcem, podsmażamy przez ok 5-6 min.Odstawiamy.
  • 2. sos pomidorowy:
    Do garnka dajemy oliwę z oliwek i dodajemy czosnek. Szklimy, następnie dajemy posiekaną cebulę - smażymy na mocnym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylie i gotujemy. doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy (blenderem).
    1/2 część sosu przelewamy do mięsa mielonego. Łączymy sos z mięsem.
  • 3. sos beszamel:
    Rozpuścić masło dodać mąkę i podsmażyć - wlać mleko energicznie mieszając zagotowujemy ( uwaga !! mieszamy dość często żeby się nam nie zrobiły grudki). Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem i sola Mieszamy.
  • 4. faszerowanie rurek makaronowych:
    Pozostałą cześć sosu wlewamy na dno naczynia żaroodpornego. Faszerujemy rurki mięsem mielonym. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym gość gęsto. Na koniec wszystko zalewamy sosem beszamelowym a górę posypujemy startym serem.
    Przygotowana potrawę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. z termoobiegiem na 35 - 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować