sos pomidorowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku posiekane
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
2 puszki pomidorów
do smaku pieprz i sól
sos beszamel:
60 g masła
60 g maki
0,75 litra mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
do smaku pieprz i sól
Klasyczna cannelloni-a - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso:
mięsko wyrabiamy jak na kotlety mielone czyli do miski dajemy mięso dodajemy 2 jajka, doprawiamy solą i pieprzem. całość wyrabiamy. Na patelni z tłuszczem szklimy cebule z czosnkiem., dodajemy mięso mielone i ugniatamy na patelni widelcem, podsmażamy przez ok 5-6 min.Odstawiamy.
2.sos pomidorowy:
Do garnka dajemy oliwę z oliwek i dodajemy czosnek. Szklimy, następnie dajemy posiekaną cebulę - smażymy na mocnym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylie i gotujemy. doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy (blenderem).
1/2 część sosu przelewamy do mięsa mielonego. Łączymy sos z mięsem.
3.sos beszamel:
Rozpuścić masło dodać mąkę i podsmażyć - wlać mleko energicznie mieszając zagotowujemy ( uwaga !! mieszamy dość często żeby się nam nie zrobiły grudki). Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem i sola Mieszamy.
4.faszerowanie rurek makaronowych:
Pozostałą cześć sosu wlewamy na dno naczynia żaroodpornego. Faszerujemy rurki mięsem mielonym. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym gość gęsto. Na koniec wszystko zalewamy sosem beszamelowym a górę posypujemy startym serem.
Przygotowana potrawę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. z termoobiegiem na 35 - 45 min.
Komentarze