Klarowane masło

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klarowane masło, u nas często nazywane Ghee, idealne do smażenia, pieczenia, gotowania. Właściwie idealne do wszystkiego.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło o zawartości tłuszczu minimum 82%: 400 gramów

Klarowane masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klarowanie masła 1. Musimy przygotować garnek o grubym dnie, aby masło się nie przypalało. Gdy tak się stanie będzie gorzkie,a nie o to nam chodzi.
    Masło przekładamy do garnka, i na wolnym ogniu topimy, na powierzchni będzie zbierał się biały "osad" który zbieramy łyżką cedzakową.
  • Klarowanie masła - osad 2. Jeśli udało się uzyskać czysty płyn wyłączamy gaz. Na dnie garnka także jest biały osad, więc musimy ostrożnie przelewać masło do naczynia w którym będziemy przechowywać masło. Czytałam o różnych technikach, aby przelać przez podwójnie złożoną gazę, lub prosto z garnka uważając, aby osad z dna garnka nie "wmieszał" się do masła. Ja po prostu użyłam małej chochelki i nią " wybierałam" czysty płyn z garnka i przelewałam do słoika.
  • 3. **Musimy pamiętać że otrzymujemy 80% wartości produktu.
    ** Dzieląc się z Wami przepisem korzystałam z rad bloga Art.Kulinaria

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy