Kjǿttkaker to małe wołowe kuleczki. Robi się je niesamowicie szybko i są bardzo smaczne.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
400 g chudej mielonej wołowiny
2 łyżki posiekanej cebuli (powinna być biała, ale ja użyłam czerwonej)
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
ok 180 ml odtłuszczonego mleka lub wody
oliwa do smażenia
1-2 szklanki mleka, bulionu wołowego lub wody do gotowania
1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Kjǿttkaker, czyli norweskie mięsne kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mieszamy z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz mleko i znowu wszystko mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy je na zloty kolor na rozgrzanej oliwie. Opieczone kulki przekładamy do garnka z 1-2 szklankami wrzącego bulionu wołowego, mleka lub wody i gotujemy przez około 15 minut. Ja gotowałam je w bulionie wołowym zmieszanym pół na pół z mlekiem. Po tym czasie mięsne kulki wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową. Na suchej patelni podsmażamy łyżkę lub dwie mąki i dodajemy ją do wywaru pozostałego z gotowania kulek. Dorzucamy 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje. Kjǿttkaker podajemy z sosem, ziemniakami oraz z zielonym groszkiem lub pure z groszku. Często jako dodatek podawana jest żurawinowa konfitura.
Komentarze