Kjǿttkaker, czyli norweskie mięsne kuleczki

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Kjǿttkaker to małe wołowe kuleczki. Robi się je niesamowicie szybko i są bardzo smaczne.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 400 g chudej mielonej wołowiny
    2 łyżki posiekanej cebuli (powinna być biała, ale ja użyłam czerwonej)
    2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki imbiru
    ok 180 ml odtłuszczonego mleka lub wody
    oliwa do smażenia
    1-2 szklanki mleka, bulionu wołowego lub wody do gotowania
    1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kjǿttkaker, czyli norweskie mięsne kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz mleko i znowu wszystko mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy je na zloty kolor na rozgrzanej oliwie. Opieczone kulki przekładamy do garnka z 1-2 szklankami wrzącego bulionu wołowego, mleka lub wody i gotujemy przez około 15 minut. Ja gotowałam je w bulionie wołowym zmieszanym pół na pół z mlekiem. Po tym czasie mięsne kulki wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową. Na suchej patelni podsmażamy łyżkę lub dwie mąki i dodajemy ją do wywaru pozostałego z gotowania kulek. Dorzucamy 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje. Kjǿttkaker podajemy z sosem, ziemniakami oraz z zielonym groszkiem lub pure z groszku. Często jako dodatek podawana jest żurawinowa konfitura.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia norweska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować