Kiszony schabowy

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest coś, co Polacy kochają najbardziej. To Polski schabowy. Wiedzie on prym wśród kotletów. Taki zwyczajny, moczony w mleku, panierowany i smażony na smalcu. Czysta poezja. Klasyka biesiadno-rodzinnego stołu. Ale czy można czymś zaskoczyć? Pewnie! Przechadzając się po Szczecinie moją uwagę przyciągnęło pewne menu jednej z tamtejszych restauracji. Mianowicie ów kiszony schabowy. Popytałem, poszperałem i podałem. Zapewniam: prosto i pysznie. Na dodatek „samo się robi” i, co najważniejsze, można ogrzać na drugi dzień. Mięso jest nadal soczyste.

  • 8 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g schabu wieprzowego

    100 g słoniny

    150 g surowego boczku

    300 ml soku z kiszonych ogórków

    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Schabowy

Kiszony schabowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w plastry i rozbite mięso przekładamy do miski, zalewamy kwasem z ogórków. Marynujemy całą noc.



    Słoninę oraz boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz. Skwarki zbieramy.



    Zamarynowane mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko oprószamy solą. Smażymy na wytopionym tłuszczu. Podajemy zaraz po przygotowaniu, polewamy tłuszczem ze skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszony czosnek

To może cię zainteresować