Kiszonka z kremem bostońskim

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i nietypowe ciasto z kiszoną kapustą

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    350 g masła
    3 szklanki cukru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    6 jaj
    4 szklanki mąki
    3/4 szklanki kakao
    2 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczka sody do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    2 szklanki wody
    2 szklanki kiszonej kapusty (przepłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej)
    1 szklanka wiórek kokosowych
    Składniki na krem:

    • 400 ml mleka
    • 400 ml śmietanki kremówki
    • 6 żółtka
    • 8 łyżki cukru (ja użyłam cukru z wanilią)
    • 6 łyżki mąki pszennej
    • 6 łyżki skrobi ziemniaczanej
    • 200 g miękkiego masła
    kilka czekoladowych cukierkow
    czekolada na polewę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kiszonka z kremem bostońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smaczna przekąska do kawy 1. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Mikserem utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki na zmianę z wodą. Na koniec dołożyć kapustę kiszoną, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy.
    Blaszkę o wym 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok 55 min. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeśli patyk wychodzi suchy ze środka ciasta to ciasto jest upieczone. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
  • 2. Żółtka utrzeć z mąkami, śmietanką i cukrem za pomocą łyżki. W rondelku zagotować mleko i wlać do żółtek, szybko zamieszać trzepaczką. Znowu przelać masę do rondelka. Mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje (to zapobiegnie powstawaniu grudek). Krem o odpowiedniej gęstości przełożyć do miski, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i lekko schłodzić. Letni krem zmiksować z miękkim masłem.
    Ciasto przekrawamy na 2 blaty . Na pierwszym wykładamy połowę kremu, posypujemy pokrojonymi cukierkami czekoladowymi, przykrywamy drugim blatem, na to reszta kremu. Ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i chłodzimy najlepiej do następnego dnia

Porady

Ciasto znakomicie smakuje następnego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować