Podajemy przepis na zielone pomidory. Ale skoro dostaliśmy od siostrzenicy nie tylko zielone, ale i inne ( żółte, czerwieniejące ), to je wykorzystaliśmy.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 kg zielonych pomidorów
koper do kiszenia
2 główki czosnku
1 duży korzeń chrzanu
woda
sól
Kiszone zielone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W każdym słoiku na dno ułożyłem 3-4 ząbki czosnku, gałązkę kopru, kawałek chrzanu, na to pomidory i przykryłem je 1-2 gałązkami kopru.
2.Całość zalałem gorącą i osoloną wodą, w proporcji 1 duża łyżka soli na 1 litr wody. Na koniec słoiki szczelnie zamknąłem i odstawiłem w ciemne chłodne miejsce.
Komentarze