Kiszone rydze

0 (0 ocen)

  • 450 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziękujemy Kalina za podarunek. Rydzów nigdy nie udało się nam uzbierać. Mnóstwo prawdziwków, ale nie rydzów. Postanowiliśmy je ukisić. Wyszły super!

  • 450 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeże rydze
    cebula
    liście laurowe
    ziele angielskie
    cukier
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone rydze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszone rydze 1. Grzyby oczyściłem, dokładnie opłukałem w zimnej wodzie. Ugotowałem w garnku w osolonej wodzie 2-3 minuty.
    Odcedziłem, schłodziłem. Garnek kamionkowy umyłem. Na dnie garnka ułożyłem warstwę cebuli wcześniej pokrojonej w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Na cebulę ułożyłem rydze blaszkami do góry, posoliłem ( 2-3 szczypty ) i kilka ziaren cukru. Następnie znowu warstwa cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być cebula.
    Wszystko lekko docisnąłem, położyłem talerzyk obciążyłem moździerzem.
    Tak przygotowane rydze zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach sprawdziłem czy rydze puściły sok. Jeśli grzyby nie są przykryte płynem, to trzeba zalać je zimną solanką. Grzyby kisimy 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do słoików i pasteryzować, albo pozostawić w garnku i przenieść do piwnicy lub lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Kiszenie

Podobne przepisy

4.42 (185 ocen)

Rydze w przecierze

4.42 (185 ocen)

Rydze w przecierze

Anitka0804 Robię je co roku. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować