Kiszone rydze

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dziękujemy Kalina za podarunek. Rydzów nigdy nie udało się nam uzbierać. Mnóstwo prawdziwków, ale nie rydzów. Postanowiliśmy je ukisić. Wyszły super!

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 27000min
  • Łatwy

Składniki

świeże rydze
cebula
liście laurowe
ziele angielskie
cukier
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszone rydze

  • Kiszone rydze1. Grzyby oczyściłem, dokładnie opłukałem w zimnej wodzie. Ugotowałem w garnku w osolonej wodzie 2-3 minuty.
    Odcedziłem, schłodziłem. Garnek kamionkowy umyłem. Na dnie garnka ułożyłem warstwę cebuli wcześniej pokrojonej w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Na cebulę ułożyłem rydze blaszkami do góry, posoliłem ( 2-3 szczypty ) i kilka ziaren cukru. Następnie znowu warstwa cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być cebula.
    Wszystko lekko docisnąłem, położyłem talerzyk obciążyłem moździerzem.
    Tak przygotowane rydze zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach sprawdziłem czy rydze puściły sok. Jeśli grzyby nie są przykryte płynem, to trzeba zalać je zimną solanką. Grzyby kisimy 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do słoików i pasteryzować, albo pozostawić w garnku i przenieść do piwnicy lub lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybyRydzekiszonki

Komentarze

Podobne przepisy

Rydze po cygańsku

Dodane przez: Reniutka

Rydze po cygańsku

Pyszne, słodko-kwaśne grzyby.

marynowane rydze

Dodane przez: egelina

Marynowane rydze w zalewie miodowej

Smaczna inna wersja grzybków.

kiszone pomidorki

Dodane przez: klementynka

kiszone pomidorki

Kiszone pomidory od lat zaprawia...

Kiszona cukinia

Dodane przez: JustKuchcik

Kiszona cukinia

Cukinia zrobiona w ten sposób to...

rydze

Dodane przez: Anitka0804

Rydze na maśle na zimę

Wspaniałe smażone grzybki rydze...

Kiszony kalafior

Dodane przez: Kloruś

Kiszony kalafior

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE