kiszone ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

smakują dobrze jako dodatek do sałatek, na kanapki oraz do różnych potraw mięsnych, rybnych....

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
    woda 3 litry
    czosnek 1 główka
    chrzan 1 korzeń + 1 liść
    sól 2-3 czubate łyżki soli (najlepiej sprawdzić organoleptycznie, czy takie zasolenie wody nam odpowiada)
    kwiatostan kopru 2- 4 gałązek

Kiszone ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ogórki,liście chrzanu.koper myjemy,
  • 2. korzeń chrzanu obieramy i kroimy w słupki,
  • 3. czosnek dzielimy na cząstki i obieramy z łupiny
  • 4. wodę gotujemy z solą a następnie lekko studzimy,
  • 5. ogórki układamy w kamiennym garnku, przekładając chrzanem, koprem i ząbkami czosnku
  • 6. gdy woda z solą przestygnie zalewamy nią ogórki z czosnkiem,koprem i chrzanem
  • 7. na wierzch kładziemy np. talerz i obciążamy go,(np.mniejszym kamionkowym naczyniem) tak aby woda przykrywała ogórki i talerz, kamionkę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu
  • image-0e22e09 8. po 4 dniach ogórki małosolne powinny być gotowe do spożycia

Porady

jeśli chcemy uzyskać ogórki kiszone (nie małosolne) kisimy je jeszcze przez następne 8-10 dni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy