Kiszone ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ogórki,liście chrzanu.koper myjemy,
2.korzeń chrzanu obieramy i kroimy w słupki,
3.czosnek dzielimy na cząstki i obieramy z łupiny
4.wodę gotujemy z solą a następnie lekko studzimy,
5.ogórki układamy w kamiennym garnku, przekładając chrzanem, koprem i ząbkami czosnku
6.gdy woda z solą przestygnie zalewamy nią ogórki z czosnkiem,koprem i chrzanem
7.na wierzch kładziemy np. talerz i obciążamy go,(np.mniejszym kamionkowym naczyniem) tak aby woda przykrywała ogórki i talerz, kamionkę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu
8.po 4 dniach ogórki małosolne powinny być gotowe do spożycia
Porady
jeśli chcemy uzyskać ogórki kiszone (nie małosolne) kisimy je jeszcze przez następne 8-10 dni
Komentarze