Kiszone ogórki i cukinie na zimę

  • wyświetlono: 1480 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kiszone cukinie oczywiście różnią się smakiem od kiszonych ogórków, ale można zakisić je razem. Ogórki kiszą się szybciej, więc ułożyłam je na górze, a cukinie potrzebują jeszcze 2 dni dla dobrego ukiszenia.Kiszone ogórki i cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do z

palinos
  • 20min

Składniki

1 kg ogórków gruntowych
1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków)
1/2 dużej główki czosnku
4 cm obranego ze skórki korzenia chrzanu
kilka liści chrzanu
10 baldachów kopru (może być suszony)
Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy od tego jak ściśle zostaną ułożone warzywa):
1 litr zimnej wody
1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej)

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszone ogórki i cukinie na zimę

  • Kiszone cukinie i ogórki1. Ogórki i/lub cukinie zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę.
    Ogórki i/lub cukinie umyć i odciąć końcówki (szybciej się ukiszą). Jeśli do kiszenia używacie grubych (pękatych) ogórków, najlepiej każdego przebić (zrobić dziurkę) na wylot za pomocą patyczka do szaszłyków - zapobiegnie to zbieraniu się wody w ogórkach.
    Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka baldachów kopru, ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu.
    Następnie układać cukinie i ogórki.
    Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek).
    Przygotować zalewę i dodać do słoika. Zalewa musi przykrywać wszystkie składniki kiszonki.
    Zakręcić słoik, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać.
    Ogórki są ukiszone po 5 dniach, a cukinie po 7 dniach.
    Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.
    Pasteryzacja:
    Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
    Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące.
    Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
    Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-0of9re2

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Kalafior kiszony na zimę

Kalafiory zamknięte w słoikach...

Ogórki kiszone na zupę

Dodane przez: Klaudia0318

Ogórki kiszone na zupę

Uwielbiam ogórkową:) Jednak nie...

image-1b09cx5

Dodane przez: paolineczka

Ogórki na zupę na zimę

Takie ogórki na zupę od lat przygotowujemy...

gotowa sałatka

Dodane przez: Martyna1991

Ogórki z cukinią na zimę

Propozycja sałatki do słoika która...

Ogórki na zimę z chilli

Dodane przez: czekoladka

Ogórki na zimę z chilli

Pyszne, pikantne ogórki, idealne...

Czerwona kapusta kwaszona na zimę

Dodane przez: bogusia82

Czerwona kapusta kiszona na zimę

W sklepach raczej nie kupimy czerwonej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE