Kiszone ogórki i cukinie na zimę

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kiszone ogórki i cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do zjedzenia na bieżąco) lub jako przetwory na zimę. Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Ogórki kiszą się szybciej, a cukinie potrzebują jeszcze 2 dni dla dobrego ukiszenia.

  • 20 min

Składniki:


  • Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4,25 l:

    1 kg ogórków gruntowych
    1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków)
    1/2 dużej główki czosnku
    4 cm obranego ze skórki korzenia chrzanu
    kilka liści chrzanu
    10 baldachów kopru (może być suszony)

    Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy od tego jak ściśle zostaną ułożone warzywa):

    1 litr zimnej wody
    1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiszone ogórki i cukinie na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i/lub cukinie zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę.
    Ogórki i/lub cukinie umyć i odciąć końcówki (szybciej się ukiszą). Jeśli do kiszenia używacie grubych (pękatych) ogórków, najlepiej każdego przebić (zrobić dziurkę) na wylot za pomocą patyczka do szaszłyków - zapobiegnie to zbieraniu się wody w ogórkach.
    Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka baldachów kopru, ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu.
    Następnie układać cukinie i ogórki.
    Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek).
    Przygotować zalewę i dodać do słoika. Zalewa musi przykrywać wszystkie składniki kiszonki.
    Zakręcić słoik, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać.
    Ogórki są ukiszone po 5 dniach, a cukinie po 7 dniach.
    Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.
    Pasteryzacja:
    Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
    Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące.
    Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
    Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować