Kiszone ogórki

  • wyświetlono: 530 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W ten sposób mój tata co roku kisi ogórki... a ja w końcu wypytałam go o przepis.

Składniki

ok. 2 litry wody, po kilka liści dębu, wiśni, porzeczki czarnej, kawałek chrzanu pokrojonego w plasterki, 1-2 pokrojone ząbki czosnku, koper, na 1 litr wody przypada 5 dag soli.

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszone ogórki

  • 1. W wyparzonym słoju 3 litrowym ciasno układamy ogórki przekładając liśćmi, chrzanem i czosnkiem. Wodę (bez gotowania) dobrze mieszamy z solą, a następnie zalewamy ogórki. Słój lekko zakręcić, by dochodziło powietrze na ok. 3 dni (wtedy następuje fermentacja). Po tym czasie mamy ogórki małosolne gotowe do spożycia.
    Po tych 3 dniach można dokładnie dokręcić słoik i odstawić w chłodne miejsce. Po 2 tygodniach możemy już jeść kiszone ogórki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiOgórkiPrzetworyprzetwory domoweogórki kwaszoneogórki kiszona

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

image-1cae2ar

Dodane przez: Karolina88

Ogórki Kiszone

Bardzo smaczne ogórki mojej teściowej

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

Ogórki kiszone

Dodane przez: anka1988

Ogórki kiszone

Takie ogórki kiszone uwielbia moja...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE