Kiszone ogórki

  • wyświetlono: 256 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszne i chrupiące kiszone ogórki. Takie ogóreczki to idealny dodatek do drugiego dania, na kanapki czy do sałatek. Polecam.

  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 kg ogórków
chrzan
czosnek
Na zalewę :
4 litry wody
2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszone ogórki

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Ogórki myjemy i osuszamy.
    Czosnek obieramy. Chrzan obieramy i kroimy. Koper myjemy i dzielimy na części.
    Na spód każdego słoika dajemy gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku, wkładamy ogórki i na wierzchu układamy gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku.
    Zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy słoiki, odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.
    Ukiszone ogórki pasteryzujemy przez 3 minuty, żeby zatrzymać proces kwaszenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakiOgórkichrzankiszone ogórkikanapkitania kuchniaszkoła babcikoperdodatek do obiadukuchnia na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki kiszone

Dodane przez: anka1988

Ogórki kiszone

Takie ogórki kiszone uwielbia moja...

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

Mmmm pyszne, świeże prosto z ogrodu

Dodane przez: lenaTrzebnica

Ogórki kiszone

Przepyszne, twarde nadające się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE