Kiszone ciemne winogrona

3.3 (20 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiszone z miodem ciemne winogrona z własnego ogrodu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dowolna ilość ciemnych winogron
    Zalewa na słój o pojemności 3 l:
    1 l przefiltrowanej zimnej wody
    25 g soli morskiej
    1/2 szklanki miodu naturalnego ( u mnie leśny)
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    3-4 kulki zielonego pieprzu
    3-4 goździki
Wystaw ocenę:

3.3 (20 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z owoców

Kiszone ciemne winogrona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Winogron 1. W garnku mieszam wodę z solą i miodem, do połączenia składników.
  • winogron 2. Umyte winogrona układam w słoju przesypując przyprawami. Zalewam przygotowaną zalewą, zamykam. Pozostawiam w temperaturze pokojowej 4-5 dni. Następnie przechowuję w chłodnym miejscu.
    Im dłużej przechowujemy tym są bardziej wytrawne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiszone jabłka

To może cię zainteresować