Kiszona pigwa z kardamonem i goździkami

  • wyświetlono: 265 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pigwa jest niezwykle wartościowym owocem, stanowi ciekawą alternatywę dla cytryny. Zwalcza infekcje, zawiera pektyny, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, oraz wiele witamin i mikroelementów. Kiszona, ma wspaniały smak, zapach, można ją jeść samą bądź dodać do sałatek lub dań mięsnych.

123
  • 1 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

3 owoce pigwy
2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka kardamonu
1 cukier kokosowy-15 g.
10 goździków
2 łyżki rodzynek
1 słoik o pojemności 0,5 l.
1 słoik o pojemności 0,25 l.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kiszona pigwa z kardamonem i goździkami

  • Kiszona pigwa z kardamonem i goździkami1. Do wody dodaję sól, kardamon, cukier, mieszam, odstawiam. Pigwę dzielę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, kroję w plasterki. Do obu słoiczków nakładam pigwę, rodzynki, goździki, zalewam aromatyczną solanką. Słoiki zakręcam i odstawiam w miejsce o temperaturze pokojowej, ale bez dostępu promieni słonecznych. Po 2 dniach kiedy solanka zacznie mętnieć, słoiki wynoszę w chłodne i ciemne miejsce. Po ok. 3-4 tygodniach kiszonka jest gotowa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pigwaSolankakiszenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-28568n6

Dodane przez: Kasja1986

Galaretka wingoronowa z kardamonem i wanilią

Galaretka z winogron idealnie nadaje...

Marynowana dynia z goździkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marynowana dynia z goździkami

Uwielbiam dynię, zatem i tę marynowaną...

Mus śliwkowy

Dodane przez: Gabbilc

Mus śliwkowy z jabłkiem, cynamonem i goździkami

Mój mąż go uwielbia. Do naleśników...

Szybka konfitura pomarańczowa z goździkami

Dodane przez: jolantagłówka

Szybka konfitura pomarańczowa z goździkami

Słodkawo-gorzka konfitura z goździkowym...

Marynowane kurki wg Bożenki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marynowane kurki z goździkiem

Uwielbiamy w domku marynowane grzyby....

image-1y71guw

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką i buraczkami

Nie każdy ma miejsce na wielką...