Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis na kiszona paprykę , jest równie prosty jak w przypadku ogórków . Kiszona kilka dni , jest chrupiąca , mało kwaśna i pyszna . Kiszona dłużej mięknie i rozpada się ale staje się doskonała do przyrządzania past do chleba czy dodawania do rozmaitych sosów .

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 1 litrowy słoik:
    ok. 3 kolorowe słodkie papryki
    3 ząbki czosnku
    gałązka koperku
    2 listki laurowe
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    1/2 papryczki chili
    Solanka:
    1 szklanka wody
    1 czubata łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili 1. Wodę doprowadzam do zagotowania , dodaję sól , mieszam , studzę . Paprykę myję , pozbawiam gniazd nasiennych , kroje na cząstki . W słoiku układam paprykę , gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego , listki laurowe , pokrojoną w paski papryczkę chili , pokrojony w plasterki czosnek , koperek . Całość zalewam solanką, słoik lekko zakręcam , odstawiam na trzy - cztery dni , po tym czasie słoik zakręcam szczelnie i przestawiam w chłodne miejsce .

Porady

Ja lubię taką paprykę zajadać już po pięciu dniach , po 3-4 dłużej staje się bardziej kwaśna .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować