Kiszona kapusta z ziemniakami na gorąco

4.49 (186 ocen)

  • 30 min

Idealne na zimowe dni, pyszne, sycące danie w roli głównej kiszona kapusta i ziemniaki. Przepis pochodzi z czasów studenckich. Dostałam go od moich koleżanek Ślązaczek.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    0,7 kg ziemniaków
    Majeranek, sól, pieprz do smaku.
    1 cebula
    Boczek surowy około 15 dag
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiszona kapusta z ziemniakami na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę namoczyć, najlepiej na całą noc, odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości – odcedzić na durszlaku. Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie, utłuc. Kapustę i ziemniaki(jeszcze ciepłe) połączyć, dodać sól i pieprz do smaku, oprószyć majerankiem, dokładnie wymieszać.
    Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, usmażyć – polać kapustę. Podawać gorące z ciemnym pieczywem.

Porady

By danie było bardziej sycące można dodać również parę plasterków wiejskiej kiełbaski i usmażyć je razem z boczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować