Kiszona kapusta z burakami z beczki

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowa kiszona kapusta jest bardzo prosta do zrobienia. To przepis dla każdego, ponieważ można ją trzymać w słoikach w zwykłej lodówce. Domowa kiszona kapusta to bogate źródło witaminy C i gotowa, zdrowa surówka na każdą okazję w jesienne i zimowe dni. Wystarczy dodać starte jabłko, cebulę, oliwę lub olej, doprawić pieprzem i gotowe!

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5kg poszatkowanej kapusty białej
    0,5kg marchewki
    2 średniej wielkości buraki
    0,5 szklanki soli
    Ziarenka pieprzu
    Ziarenka ziela angielskiego
    Liście laurowe
    Gałązki kopru
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona

Kiszona kapusta z burakami z beczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli szatkujemy kapustę w domu, należy ją najpierw umyć, odrzucić 2 - 3 zewnętrzne brzydkie liście. Przekroić na 4 części i wykroić głąb. Resztę kapusty cienko poszatkować lub zetrzeć na szatkownicy.
    Marchew i buraki obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Warzywa umieścić w dużej misce, dodać sól, wymieszać dokładnie, ugnieść dłońmi lub tłuczkiem. Ostawić na 30min, po tym czynność ugniatania powtórzyć, by kapusta puściła sok.
    Na dno beczki kamionkowej – 5litrów, lub szklanego słoika (kapustę można ukisić w słoikach litrowych i trzymać w lodówce) włożyć gałązkę kopru, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Przełożyć kapustę do beczki, dociskając, w połowie beczki ponownie dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Wypełnić beczkę kapusta, starając się zając każdą wolną przestrzeń od wewnątrz. Beczkę lub słoiki wypełniamy do około 80% objętości – kapusta podczas fermentacji się podniesie. Na koniec znów dodajemy przyprawy (używając mniejszych słoików, przyprawy dodajemy raz). Ostatnią warstwę obciążamy czymś ciężkim (np. kładziemy deskę do krojenia, a na nią kamień).
    Podczas ugniatania kapusty w słoiku, na górze powinien się zebrać sok. Ważne jest, by przykryć sokiem całą kapustę. Podczas ubijania może się też pojawić pianka. To normalne i z czasem ta piana sama zniknie.
    Kamionkowy garnek przykrywamy ściereczką, słoiki lekko zakręcamy - by umożliwić wydostawanie się z naczynia gazowych produktów fermentacji i odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. W tym czasie zaglądamy kilka razy i w razie potrzeby ugniatamy wszystko, aby wypuścić gromadzące się gazy. Po tygodniu beczkę można przenieść w inne, chłodne, miejsce – do lodówki lub piwnicy.

Porady

Wśród zdjęć są fotografie wykorzystanej kapusty do surówki obiadowej. Dodałam do niej posiekanej cebulki, trochę oleju i pieprzu, wyszło pysznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta kiszona Marchewka Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować