80 dag kapusty kiszonej
5 dag suszonych moreli
5 dag suszonych śliwek
5 dag rodzynek
1 cebula
2 jabłka
1 łyżka oleju
Sok z cytryny
1 łyżka masła
125 ml czerwonego wytrawnego wina
Majeranek
Mielona papryka
Kminek
Sól i pieprz
Kiszona kapusta po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele i rodzynki sparzyć. Morele i śliwki pokroić w kostkę. Owoce zalać kieliszkiem wina. Odstawić na 10 min.
Kapustę opłukać na sicie ,osączyć ,pokroić. Cebulę obrać ,posiekać. Olej rozgrzać w rondlu ,wrzucić cebulę ,zeszklić.
Dołożyć kapustę ,podlać odrobiną wody ,dusić 20 min.
Dodać suszone owoce wraz z winem. Przyprawić do smaku solą ,pieprzem ,szczyptą papryki ,majeranku i kminku. Dusić jeszcze 30 min.
Jabłka obrać ,pokroić w kawałki ,skropić sokiem z cytryny ,przesmażyć na maśle. Wymieszać z kapustą. Podawać na gorąco do mięs.
Komentarze