Kiszona kapusta po francusku

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • 80 dag kapusty kiszonej
    5 dag suszonych moreli
    5 dag suszonych śliwek
    5 dag rodzynek
    1 cebula
    2 jabłka
    1 łyżka oleju
    Sok z cytryny
    1 łyżka masła
    125 ml czerwonego wytrawnego wina
    Majeranek
    Mielona papryka
    Kminek
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiszona kapusta po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele i rodzynki sparzyć. Morele i śliwki pokroić w kostkę. Owoce zalać kieliszkiem wina. Odstawić na 10 min.
    Kapustę opłukać na sicie ,osączyć ,pokroić. Cebulę obrać ,posiekać. Olej rozgrzać w rondlu ,wrzucić cebulę ,zeszklić.
    Dołożyć kapustę ,podlać odrobiną wody ,dusić 20 min.
    Dodać suszone owoce wraz z winem. Przyprawić do smaku solą ,pieprzem ,szczyptą papryki ,majeranku i kminku. Dusić jeszcze 30 min.
    Jabłka obrać ,pokroić w kawałki ,skropić sokiem z cytryny ,przesmażyć na maśle. Wymieszać z kapustą. Podawać na gorąco do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować