kiszka ziemniaczana

0 (0 ocen)

wyśmienite na grila, jedynym problemem może stać się napychanie masy we flak. ale opłaca się ;)

Składniki:

  • 2kg ziemniaków
    2 cebule
    400g boczku surowego, bądz wędzonego
    2 jaja
    3 ząbki czosnku
    przyprawy: majeranek, pieprz, sól
    wieprzowe jelita solone
    olej, tłuszcz

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. należy przetrzec ziemniaki na drobnej tarce, odsączyć z nadmiaru wody.można odrobinę podlać tłuszczem
  • 2. cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kosteczkę i przysmażyć na małym ogniu
  • 3. ziemniaki połączyć z boczkiem jajami i cebulą. przyprawić, należy ostrożnie używać soli( jelita też są słone)
  • 4. za pomocą kiełbaśnicy bądz ręcznie luzno napychać farsz w jelita. końcówki zawiązywać w węzeł
  • 5. układać na obficie polanej tłuszczem blasze . piec około godziny w 180 stopniach, do momentu zrumienienia

Porady

świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi, albo małsolnymi :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszka ziemniaczana