Kisiel żurawinowy z serkiem homogenizowanym i owocową granolą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj kolorowy i zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia lub drugie śniadanie do pracy. Domowy kisiel żurawinowy, waniliowy serek homogenizowany i owocowa granola to bardzo zgrane i niezwykle smaczne połączenie. Gorąco polecam! :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300 g waniliowego serka homogenizowanego
    - 0,5 szklanki granoli
    - 1 łyżka jagód liofilizowanych
    - 4 łyżki jagód goji

    KISIEL ŻURAWINOWY
    - 180 g świeżej żurawiny
    - 4 łyżki ksylitolu
    -1 łyżka miodu
    - 1,5 szklanki wody
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kisiel żurawinowy z serkiem homogenizowanym i owocową granolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanką zimnej wody, dodajemy ksylitol oraz miód i gotujemy wszystko przez około 8 minut. Po tym czasie zawartość garnuszka miksujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody i wlewamy do gorącej masy żurawinowej. Całość ponownie zagotowujemy, pamiętając o energicznym mieszaniu. Gotowy kisiel studzimy.
  • 2. Granolę (najlepiej domową) mieszamy z liofilizowanymi jagodami leśnymi oraz jagodami goji. Na dno szklanek lub pucharków układamy pierwszą warstwę kisielu, na niej kilka łyżek serka homogenizowanego, który posypujemy owocową granolą. Układanie warstw powtarzamy i deser gotowy! Życzę smacznego! :)

Porady

Kiedy deser podamy od razu po przygotowaniu, granola będzie chrupiąca. Jeśli schłodzimy go w lodówce, granola zmięknie, a całość w smaku będzie jakby "sernikowa".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy