Kisiel żurawinowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

samo zdrowie i moc witamin!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka żurawiny (może być mrożona)
    3 łyżki cukru
    1,5 szklanki wody
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kisiel żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalać szklanką wody, zagotować, gotować na małym ogniu ok 5-7 minut - w tym czasie jagódki zaczną pękać (można dodatkowo pognieść je łyżką), dodać cukier.
    Pozostałą wodę rozmieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do żurawiny, ciągle mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje i zacznie bulgotać, zdjąć z ognia. Przelać do kubeczków, pucharków.
    Smacznego!

Porady

jeśli chcemy uzyskać kisiel bardziej płynny, taki do picia, należy zwiększyć ilość wody do 2-2,5 szklanek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy