Kisiel z malin i borówek

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Owocowy, cieplutki kisiel – idealny deser na chłodne wieczory. Jest domowy, bez dodatku różnych dziwnych barwników i aromatów. Robi się go naprawdę szybko i prosto, i nadają się do jego przygotowania chyba wszystkie owoce. Gdy brak jest świeżych owoców robię go z przetworów zmagazynowanych latem.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g owoców (100g malin i 100g borówek)

    2 łyżeczki cukru

    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    łyżeczka soku z cytryny

    0,5l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Kisiel z malin i borówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Owoce umyć, wrzucić do rondelka dodać 300ml wody. Gotować 2-3 minuty aż owoce zmiękną, zmiksować (jeśli chcemy uzyskać kisiel o aksamitnej konsystencji, owoce należy przetrzeć przez sito).

    2. Do owoców dodać cukier oraz sok z cytryny.

    3.Skrobię rozpuścić w pozostałej wodzie. Dolać do owoców i energicznie mieszać. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy kisiel przelać do kubków lub miseczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować