Kisiel wiśniowy (domowy)

5 (147 ocen)

  • 15 min

Chyba nie muszę pisać, że domowy kisiel nie ma sobie równych. W sezonie wiśniowym - to właśnie on królował w mojej kuchni. Zresztą uwielbiam wiśnie!

  • 15 min

Składniki:

  • 400g wiśni
    1 litr wody
    3 łyżki cukru (wg smaku)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej (*)
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Kisiel wiśniowy (domowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do garnka.
  • 2. Następnie dodać cukier i wodę (około 100 ml zostawić do wymieszania z mąką).
    Całość gotować przez 2-3 minuty.
  • 3. Po tym czasie owoce połączyć z mąką ziemniaczaną - rozmieszaną w pozostawionej wodzie.
  • 4. Kisiel zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
    (Powinien zgęstnieć. Jeśli jednak tak się nie stało - należy dodać odrobinę mąki.)

Porady

(*) Jeśli lubicie gęsty kisiel - użyjcie 4 łyżek mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować