Kisiel truskawkowy

0 (0 ocen)

Prosty i szybki domowy kisiel. Z kawałkami owoców, lekko słodki, mocno truskawkowy. My lubimy z kawałkami owoców, ale można je zmiksować.

Składniki:


  • 300 g truskawek
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    1,5 szklanki wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Pełnoziarniste herbatniki do podania

Kisiel truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki, w zależności od wielkości.

    Wrzucić je do garnka, wsypać cukier i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny (lub na noc do lodówki).

    Na drugi dzień wlać szklankę wody i zagotować, gotować 2 minuty na małym ogniu.

    W pozostałej wodzie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, wlać całość do gotujących się truskawek, zamieszać szybko i zagotować.

    Podawać na ciepło lub zimno, z herbatnikiem lub innymi dodatkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy