Kisiel truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowane truskawki myjemy i odsączamy z wody i usuwamy szypułki. Gotowe przekładamy go garnka w którym będziemy gotować kisiel. Do truskawek dodajemy cukier i całość miksujemy na gładką masę.
Mus truskawkowy stawiamy na ogniu, dodajemy do niego 0,5 szklanki wody i podgrzewamy.
2.W drugiej połowie wody rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną wody i mąki zalewamy gorące truskawki. Całość zagotowujemy, by skrobia się rozkleiła. Ewentualnie dosładzamy do smaku (wszystko zależy od słodkości użytych owoców).
3.Gotowy deser porcjujemy do pucharków. Spożywamy na ciepło lub na zimno. Ja wolę wersje na zimno, więc kisiel studzę w pucharkach, a następnie dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami.
Porady
Kisiel po przestudzeniu można podać także z innymi dodatkami, np. bitą śmietaną, lodami itp.! Kisiel na ciepło możemy podać z świeżo ugotowanym budyniem waniliowym! Polecam ten pyszny, tani i prosty deser!
Komentarze