Kisiel truskawkowy

0 (0 ocen)

Domowy kisiel nie ma sobie równego:) Truskawkowy smakuje pysznie, a dzieci go uwielbiają!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 400 gram truskawek,
    • około 2 łyżki cukru do smaku,
    • 1 szklanka wody,
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • biała czekolada do dekoracji,
    • świeże truskawki do dekoracji

Kisiel truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie 1. Przygotowane truskawki myjemy i odsączamy z wody i usuwamy szypułki. Gotowe przekładamy go garnka w którym będziemy gotować kisiel. Do truskawek dodajemy cukier i całość miksujemy na gładką masę.
    Mus truskawkowy stawiamy na ogniu, dodajemy do niego 0,5 szklanki wody i podgrzewamy.
  • Dodanie mąki ziemniaczanej 2. W drugiej połowie wody rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną wody i mąki zalewamy gorące truskawki. Całość zagotowujemy, by skrobia się rozkleiła. Ewentualnie dosładzamy do smaku (wszystko zależy od słodkości użytych owoców).
  • Porcjowanie 3. Gotowy deser porcjujemy do pucharków. Spożywamy na ciepło lub na zimno. Ja wolę wersje na zimno, więc kisiel studzę w pucharkach, a następnie dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami.

Porady

Kisiel po przestudzeniu można podać także z innymi dodatkami, np. bitą śmietaną, lodami itp.! Kisiel na ciepło możemy podać z świeżo ugotowanym budyniem waniliowym! Polecam ten pyszny, tani i prosty deser!

Komentarze

Podobne przepisy