Kisiel rabarbarowy

0 (0 ocen)

Smaczny, tani, orzeźwiający i szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest domowy kisiel z rabarbaru:) Smak deseru oczywiście nie do porównania z „kupnym gotowcem”. W sezonie rabarbarowym musicie go zrobić:)

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 4 łodygi rabarbaru,
    • ok 2-3 łyżki cukru do smaku,
    • 400 ml wody,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • mleczna czekolada do dekoracji,
    • bita śmietana do dekoracji,
    • truskawki do dekoracji

Kisiel rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany rabarbar 1. Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy w około 1 cm kawałki. Przygotowane kawałki zalewamy połową wody i stawiamy na ogniu.
    Rabarbar gotujemy do momentu jak zmięknie i zacznie się rozpadać. W tym czasie w pozostałej ilości wody rozpuszczamy mąkę.
  • gotowanie po dodaniu mąki 2. Mieszaniną wody i mąki zalewamy gotowy, rozgotowany rabarbar. Całość zagotowujemy i słodzimy do smaku.
    Gotowy kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Przestudzony deser dekorujemy wiórkami czekoladowy, bitą śmietaną i truskawką. Podajemy!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy