Kisiel pomarańczowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kisiel pomarańczowy z owocami na bazie soku pomarańczowego to znakomity pomysł dla dzieci na deser lub podwieczorek. Jest to smaczny, lekki, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 litr soku pomarańczowego

    5 łyżek mąki ziemniaczanej

    4 połówki brzoskwiń z puszki

    6 łyżek cukru

    4 truskawki

    1 jabłko

    opcjonalnie bita śmietana
    do dekoracji

Kisiel pomarańczowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte truskawki kroimy w plasterki, odsączone z soku połówki brzoskwiń w większą kostkę a jabłko razem ze skórką na mniejsze kawałeczki.
    Do miski wlewamy szklankę soku pomarańczowego i rozprowadzamy go z mąką ziemniaczaną i cukrem dokładnie mieszając.
    Do garnka wlewamy pozostały sok i doprowadzamy go do wrzenia na małym ogniu. Do gotującego się soku wlewamy jego drugą część z rozpuszczoną mąką i cukrem i ciągle mieszając gotujemy około 2 minut, po czym zdejmujemy z ognia. Pokrojone owoce wrzucamy do kisielu i wszystko razem łączymy ( kilka owoców zostawiamy do dekoracji ).
    Tak przygotowany kisiel wlewamy do salaterek, dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy