Kisiel malinowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kisiel z torebki to już historia odkąd zaczęłam robić sama z różnych owoców. Taki deser z czystym sumieniem mogę podać domownikom,bo wiem,że wyjdzie im tylko na zdrowie.

  • 10 min

Składniki:

  • ok 500 g malin

    1 łyżka miodu

    1 szkl. wody

    2 łyżki mączki ziemniaczanej

Kisiel malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać na sito,przetrzeć mocno aby odcisnąć z malin to co najlepsze,pestki wyrzucić. Soku powinno wyjść ok. 2 szklanki. Do soku dolać 3/4 szklanki wody,dodać miód i doprowadzić do wrzenia. W 1/4 szklanki wody rozmieszać mączkę,wlać do gotującego się soku i energicznie mieszać do zgęstnienia. Kisiel przelać do pucharków i odstawić do wystygnięcia.

Porady

Wystudzony kisiel udekorowałam kleksem bitej śmietany i ozdobiłam malinami. Można również spożyć od razu gorący.

Komentarze

Podobne przepisy