Kisiel jabłkowo-jagodowy

0 (0 ocen)

Smaczny i zdrowy domowy deser z antonówek i jagód. Lubimy go zjadać na ciepło z pokruszonymi herbatnikami.

Składniki:


  • 2 antonówki
    1 szklanka wody
    4 łyżki jagód w soku własnym
    3 łyżki cukru waniliowego
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    Kilka herbatników

Kisiel jabłkowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka. Wlać wodę i dodać cukier. Gotować aż jabłka się rozpadną.

    Wtedy dodać jagody (razem z zalewą), zmiksować blenderem na gładki mus.

    Postawić na ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do gotujących się owoców, wymieszać, zagotować.

    Przelać do pucharków. Herbatniki zmielić w blenderze i posypać deserki. Podawać od razu (my lubimy na ciepło)

Komentarze

Podobne przepisy