Kisiel ananasowy

0 (0 ocen)

W prostocie siła! Dobrze jest czasem wrócić do smaków dzieciństwa... Kisiel jadłam na okrągło m.in. dlatego, że mogłam przygotowywać go sama.

Składniki:

  • Składniki: (na 2 porcje)

    200 g ananasa (waga po obraniu)
    1 i 1/3 szkl wody
    3 łyżki cukru
    25 g mąki ziemniaczanej (ok. 1 kopiasta łyżka)
    listki bazylii do podania

Kisiel ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany ananas zmiksować blenderem do gładkości lub niedokładnie- pozostawiając drobne kawałki owoców, jeśli lubicie. 1 szkl wody zagotować z cukrem i puree ananasowym. W reszcie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlać do gotującej się wody z ananasem. Niestanie mieszając gotować kilka minutek, aż masa ponownie się zagotuje, a kisiel zgęstnieje. Zdjąć z ognia i chwilkę przestudzić. Następnie przelać do dwóch pucharków lub miseczek. Podawać z listkami bazylii. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy