KINDER SCHOKO BONS (BEZ PIECZENIA)

4.46 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jest to kolejna odsłona ciasta na wzór batonika. Jest to ciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda jest taka, że przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.Gdybym mogła to usiadłabym i zjadła całe, ale trzeba się podzielić, bo innym też smakuje :)

Składniki:

  • SPÓD
    herbatniki klasyczne ok. 150 gram
    masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone )
    kakao prawdziwe 3 łyżki
    MASA
    śmietana kremówka 30 % 330 ml.
    czekolada biała 200 gram
    mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek
    orzechy ziemne prażone niesolone 3/4 szklanki
    żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna do przykrycia żelatyny ok. 3-4 łyżki
    WIERZCH
    czekolada mleczna 100 gram
    olej rzepakowy 2 łyżki
    mleko 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kinder schoko bons (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD
    Herbatniki zmiksować malakserem lub za pomocą blendera umieszczając je w wysokim naczyniu. Trzecią opcją jest umieszczenie je w woreczku i delikatnie rozgniatać tłuczkiem do mięsa.
    Dodać kakao i wymieszać. Dodać masło roztopione i lekko ostudzone. Ponownie wymieszać.
    Tortownice o średnicy 24 cm. (może być trochę mniejsza) wyłożyć ciasteczkową masą. Wstawić do lodówki.
  • 2. MASA
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. do garnuszka wlewamy wodę, tyle, aby umieszczona na nim miska nie dotykała jej. Gotujemy wodę na małym ogniu. Do miski wrzucamy czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia ( czekolada ma być zimna, ale dalej płynna ).
    Śmietanę kremówkę ubić, gdy zaczną robić się fałdy, dodać mleko w proszku i chwilę ubijamy, aż masa zgęstnieje. Dodać czekoladę strużką, mieszając łyżką lub szpatułką. na koniec dodać posiekane orzechy prażone. Polecam je dodatkowo podprażyć na patelni, wtedy będą bardziej chrupać w buzi.
    Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić na 5 minut, aż spęcznieje. Po tym czasie kubeczek z żelatyną umieścić w garnuszku z gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna rozpuści się. Odstawić, aby rozpuszczona żelatyna ostygła ( jeżeli dodamy do masy ciepłą żelatynę powstaną grudki ). Dodać do masy, mieszając. Gotową masę przełożyć na spód z herbatników.
  • 3. WIERZCH
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na tej samej zasadzie jak wyżej z tym, że należy dodać tutaj olej i mleko. Wymieszać. Łyżką zrobić zygzaki czekoladowe na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować