Kimchi - koreańska kiszona kapusta

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Lekko pikantna kiszona kapusta w stylu koreańskim. Zachwyci ulubieńców polskiej kiszonej kapusty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - kapusta pekińska około 1,2 kg
    - 2 i 1/2 łyżeczki soli
    - 8 łyżeczek wody
    - 1/6 jabłka
    - 4 łyżeczki imbiru
    - główka czosnku
    - 1/2 białej cebuli
    - 8 łyżek chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kimchi

Kimchi - koreańska kiszona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Posól i dodaj 6 łyżeczek wody. Odstaw kapustę na 1,5 h. W blenderze zmiksuj : jabłko, imbir, czosnek, cebulę, chilli i odrobinę wody.
  • 2. Zblendowaną masę wetrzyj w kawałki kapusty. Całość przełóż do słoików.
    Pamiętaj by w słoikach zostawić trochę miejsca na soki z kimchi.
  • 3. Kimchi można zajadać po 48h, ale najlepsza jest po tygodniu kiszenia.

Porady

Kimchi najlepiej smakuje z ryżem i odrobiną sosu sojowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować